Minghella Building, University of Reading

  • Architect: Stride Treglown, Bristol

Named after Oscar-winning director, Anthony Minghella, the new £11 million home for the University of Reading’s Department of Film, Theatre and Television has been designed to provide both an educational facility and public performance space. 

The building, on three levels, was conceived as a set of teaching spaces grouped around a vibrant central atrium. Staff and teaching spaces sit above and around the principal volumes of two fully equipped theatres, a screening room, multi-camera TV studio, and mixing and editing areas. 

Critical acoustic separation has been achieved by the creation of ‘buffer’ zones between performance spaces. Large areas of ‘dead’ facade are created by the ‘black box’ requirements of the principle spaces, offering little opportunity for fenestration. 

“The design challenge for this type of project is to deal sensitively with great areas of ‘dead’ facade created by the ‘black box’ requirements of the principle spaces... we made the most of double-height slit windows to the control room stairs and invested in double-length bricks, batched from two different colour sources, to give the facades interest and warmth.”

Stride Treglown: Architects 

Gallery


‹ See all case studies